Legfrissebb hírek


2019.07.16 - A Széchenyi 2020 program keretében bővítették és újították fel a türjei és a batyki óvodát. A 108 milliós beruházás 100 %-os támogatással valósult meg.

2019.07.03 - Szombaton adták át ünnepélyesen az ifj. Paál István egyházközségi tag kezdeményezésére, a megyei önkormányzat támogatásával felújított, korábban a szél által ledöntött 1897-ben állított keresztet a kerkabarabási kápolna melletti temetőben.

2019.07.02 - Jövő pénteken a Dombérozó Dobbantó című esttel vesz kezdő lendületet a szegek 24 települését mozgósító IV. Göcseji Dombérozó.

2019.06.28 - Semmelweis-napi ünnepséget tartottak a megye három városában – Zalaegerszegen, Nagykanizsán és Lentiben -, ahol a Magyar Egészségügy Napja alkalmából megemlékeztek Semmelweis Ignácról, aki munkássága során rámutatott a fertőzések megelőzésének életmentő módszerére, s ezzel az egész emberiséget szolgálta. Születésnapja módot ad arra, hogy kifejezzük hálánkat mindazok iránt, akik a gyógyítás hivatását gyakorolják.

2019.06.25 - Keszthelyre látogattak a megyei idősügyi tanács tagjai, ahol megismerkedhettek a város idősekért végzett munkájával és meghirdették a Zala Megye Idősbarát Önkormányzata címért kiírt pályázatot.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


A Zala Megyei Közgyűlés üléséről
2018.09.14

A testület mai ülésén tájékoztatást kapott a Zala Megyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztályának működéséről, valamint a Vidékfejlesztési Program megyei végrehajtásáról.


Horváth Gyula főosztályvezető elmondta, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Zala Megyei Kirendeltsége Kormányhivatalba integrálódásával jött létre a főosztály 2017. január 1-jén, fő feladata pedig a támogatáskezelés, pályázatkezelés és az ezekhez kapcsolódó ellenőrzés. A korábbi régiós feladatellátást jelenleg már felváltotta a megyei szintű ügyintézés, amelyet idén április óta a frissen felújított zalaegerszegi Zóna épületben, saját irodákban végeznek. Ügyfélszolgálatuk, amely éves szinten több mint 5000 személyes vagy telefonos megkeresést kap, országosan egyedülálló módon a Zalaegerszegi Járási Kormányablakkal közös ügyféltérben működik. A mezőgazdasági támogatások közül legjelentősebb területalapú támogatásokat illetően közel 4500 igényt kezelnek mintegy 140 000 hektár területre vonatkozóan, a kifizetett támogatási összeg pedig meghaladja a 12 milliárd forintot. A közvetlenül a mezőgazdasági termeléshez kötődő támogatások mellett nagy jelentőségük van a vidék felzárkóztatását segítő támogatásoknak, melyek a mezőgazdasági üzemek versenyképességének javítását, az erőforrás felhasználás hatékonyságának növelését, a környezetvédelmi szempontok fokozottabb figyelembe vételét célozzák, valamint a fiatal termelők gazdaságainak megerősítését, a vidéki térségek lakossága életminőségének javítását. A Vidékfejlesztési Program keretében eddig 751 kérelem érkezett, melyek közel 50%-a támogatást nyert.

Döntött a közgyűlés a Lendva által 2019-ben benyújtandó „Európa Kulturális Fővárosa 2025” pályázat támogatásáról, melyben a szlovén, a horvát, a magyar és az osztrák városok közötti határon átnyúló együttműködésre, a nyelvi sokszínűségre és az itt élő nemzetek gazdag kulturális együttműködésére kívánnak alapozni. A pályázat célja a nagyobb kulturális-turisztikai láthatóság és kínálat fejlesztése, valamint a fiatalok ösztönzése a térségben maradásra, amely egybecseng a Zala Megyei Önkormányzat által kitűzött célokkal is.

Időközben beérkezett pályázati támogatások és választásokhoz kapcsolódó bevételek, illetve előirányzat átcsoportosítások miatt módosította a közgyűlés 2018. évi költségvetését, melynek bevétel-kiadási főösszege így 814 062 ezer Ft.

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala megyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben