Legfrissebb hírek


2020.06.02 - A település szentistvánlaki részében avattak emlékkövet a nemzeti összetartozás szimbólumaként. A rendezvényen a megyei közgyűlés képviseletében Pácsonyi Imre alelnök vett részt.

2020.06.02 - A Magyar Falu program keretében újult meg az orvosi rendelő a településen, melynek az átadásán részt vett Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke.

2020.06.02 - A Zala Megyei Közgyűlés elfogadott éves munkaterve alapján 2020. júniusában került volna megtartásra a testület soron következő rendes ülése.

2020.05.20 - A tegnapi ünnepségen egy megvalósult és egy most induló fejlesztésről is beszámolt Baldauf Csaba, a Kolping Hotel ügyvezetője.

2020.04.24 - A Zala Megyei Közgyűlés elfogadott éves munkaterve alapján 2020. április 23-án került volna megtartásra a testület soron következő rendes ülése.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


A Rákosi-korszak kitelepítéseire emlékeztek
2018.06.27

2018. június 23-án a hajnali órákban jelentős számú lakost deportáltak hortobágyi munkatáborokba, erre emlékeztek szombaton Szentgyörgyvölgyön.


A megemlékezés keretében először Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos nyitotta meg a „Péntek volt és 23 – Kitelepítések 1950–1953 között Zala megyéből” című plakátkiállítást, amelyet a Polgári Kanizsáért Alapítvány megbízásából a Telepesek Társadalmi Múzeum Alapítvány munkatársai állítottak össze. Nemcsak a korszak történéseit mutatják be ezen, hanem a Zala megyére vonatkozó részletes adatokat is ismertetik. Eszerint az 1950 és 1953 között végrehajtott négy nagyobb és több kisebb akció során – a jelenlegi ismereteink szerint –Zalából összesen 1353 főt, mintegy 370 családot és néhány egyedülálló személyt deportáltak hat különböző hortobágyi táborba.

 

A tárlat megnyitóját követően pódiumbeszélgetést hallgathattak meg az érdeklődők, melynek résztvevői dr. Saád József nyugalmazott egyetemi docens, a korszak egyik kutatója, Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke és dr. Márkus Mihály nyugalmazott református püspök volt, aki a hatvanas években teljesített lelkészi szolgálatot a községben.

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala megyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben