Legfrissebb hírek


2019.09.14 - Ünnepi ülést tartott a megyei közgyűlés, amelyen átadták a Zala Megye Díszpolgára címet és a megyei díjakat.

2019.09.13 - A Nemzeti Művelődési Intézet, a Népfőiskola Alapítvány, valamint a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége negyedik alkalommal rendezte meg szeptember első napjaiban a Magyar Értékek Napját.

2019.09.09 - Szombaton tartottak ünnepséget várossá nyilvánításának tizedik évfordulója alkalmából az 1700 lelket számláló Pacsán, amelyen a megyei közgyűlés képviseletében köszöntőt mondott Bene Csaba alelnök.

2019.09.09 - Pénteken adták át az 1 km hosszúságban felújított hegyi utat Eszteregnyén, amely megkönnyíti az eljutást a szőlőhegyi birtokokra és szántóterületekre.

2019.09.09 - A pénteken kezdődött Országos Vadpörkölt és Borfesztivál – Zalai Teríték rendezvényre érkezett testvér- és baráti városok küldöttségeit köszöntötték a város dísztermében.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


A Rákosi-korszak kitelepítéseire emlékeztek
2018.06.27

2018. június 23-án a hajnali órákban jelentős számú lakost deportáltak hortobágyi munkatáborokba, erre emlékeztek szombaton Szentgyörgyvölgyön.


A megemlékezés keretében először Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos nyitotta meg a „Péntek volt és 23 – Kitelepítések 1950–1953 között Zala megyéből” című plakátkiállítást, amelyet a Polgári Kanizsáért Alapítvány megbízásából a Telepesek Társadalmi Múzeum Alapítvány munkatársai állítottak össze. Nemcsak a korszak történéseit mutatják be ezen, hanem a Zala megyére vonatkozó részletes adatokat is ismertetik. Eszerint az 1950 és 1953 között végrehajtott négy nagyobb és több kisebb akció során – a jelenlegi ismereteink szerint –Zalából összesen 1353 főt, mintegy 370 családot és néhány egyedülálló személyt deportáltak hat különböző hortobágyi táborba.

 

A tárlat megnyitóját követően pódiumbeszélgetést hallgathattak meg az érdeklődők, melynek résztvevői dr. Saád József nyugalmazott egyetemi docens, a korszak egyik kutatója, Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke és dr. Márkus Mihály nyugalmazott református püspök volt, aki a hatvanas években teljesített lelkészi szolgálatot a községben.

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala megyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben