Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Legfrissebb hírek


2024.04.25 - A Zala Vármegyei Közgyűlés 2024. április 25-én, csütörtökön harmadik ülését tartotta az idei évben. A meghívóban szereplő napirendi pontok és azok tárgyalási sorrendjének elfogadása után a testület először a Zala vármegyei rendőrfőkapitány közbiztonsági helyzetről és az annak érdekében tett intézkedésekről szóló beszámolóját hallgatta meg.

2024.04.22 - A szépkorúakat köszöntötték pénteken a göcseji település művelődési házában. Bécs Tiborné polgármester köszöntő szavaihoz Vigh László országgyűlési képviselő is csatlakozott. A rendezvényen részt vett Pácsonyi Imre, a vármegyei közgyűlés alelnöke, a Zala Vármegyei Idősügyi Tanács elnöke is, aki az előtte szólókhoz csatlakozva méltatta az ünnepelteket. Külön köszöntötték a település legidősebbjeit: a 79 éves Bodó Lászlónét és férjét, a 83 esztendős Bodó Lászlót.

2024.04.19 - Haladó Kerékpárosbarát Település 2023 címben részesült a Zala vármegyei Külsősárd Község Önkormányzata. A Nagy Bálint, közlekedésért felelős államtitkár által aláírt oklevél elismeri a község kerékpárosok érdekében végzett erőfeszítéseit. Ezt méltatta a díj apropójából csütörtökön rendezett közösségi kerékpározás alkalmából Pácsonyi Imre, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke is.

2024.04.18 - A vármegye önkormányzata által szervezett képzésben résztvevők a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság szakmai vezetésével az elméleti előadásokat követően a gyakorlatban is áttekintették a gépjárművek biztonsági rendszereit, az üzemeltetéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. A busztársaság Zrínyi úti telephelyén felállított rutin pályán a falugondnokok bóják között tesztelhették reakció idejüket és gépjármű vezetési készségeiket.

2024.04.15 - A Zalai Polgári Körök Egyesülete 12. alkalommal rendezte meg Polgári Estélyét Zalaegerszegen, szombaton, az Arany Bárány Hotel télikertjében. Az eseményen a város és a vármegye vezetői is részt vettek, amelynek fővédnöke Dr. Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter volt. Zala vármegyét Dr. Pál Attila, a közgyűlés elnöke képviselte az estélyen.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


Bővülő nemzetközi összefogás az európai észak-déli közlekedési tranzitút fejlesztéséért
2017.03.21

A lengyelországi Wroclawban tartotta soros ülését a napokban a Baltikumot és az Adriai-tengert összekötő európai tranzitút fejlesztése érdekében alakult Közép-Európai Közlekedési Folyosó Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás (KEKF ETT) közgyűlése.


Az útvonal mentén fekvő régiókat összefogó, svéd kezdeményezésre alakult szervezetben két magyar megye – Zala és Vas – önkormányzata is tevékenykedik.

A Zala Megyei Önkormányzat képviseletében Pácsonyi Imre alelnök vett részt a wroclawi rendezvényen, ezt követően pedig beszámolt a találkozó eredményeiről. Elmondta, hogy a megbeszélések fókuszában a 2016-ban végzett tevékenységek eredményeinek megvitatása és az idei évre tervezett feladatok meghatározása állt. A közös célok elérése érdekében kiemelten fontos a Társulás által kifejtett lobbi tevékenység az európai intézmények és kormányzati, illetve regionális döntéshozók irányába, melyet a Zalaegerszegen működő Stratégiai Központ által kidolgozott tanulmányok, SWOT elemzések támasztanak alá.

2017_cetc_03

A 2016 májusában megnyitott Stratégiai Központ munkájának eredményeként benyújtásra került egy pályázat is az Interreg Central Europe Program keretében „Környezetbarát áruszállítás az egységesebb és versenyképesebb Közép-Kelet-Európáért” címmel, melynek elbírálása 2017 májusára várható.  A projekt megvalósulásával hozzájárulna az észak-déli tengely menti áruszállítás gazdaságosabbá és környezetkímélőbbé tételéhez az alkalmazni kívánt intelligens fejlesztési megoldások révén. A 2017 szeptember és 2020 augusztus között megvalósítandó projekt tevékenységeinek koordinálását a zalaegerszegi Központ végezné.

A jövőbeli terveket illetően korábban is megfogalmazódott, hogy a Társulás célkitűzései között nem csak az észak-déli irányú tranzitforgalom megfelelő infrastruktúrával való kiszolgálása, hanem a tagrégiók társadalmi kohéziójának erősítése és a további gazdasági – kereskedelmi kapcsolatok előmozdítása is szerepeljen. A mostani ülésen pedig többen is hangsúlyozták, hogy a közlekedési prioritások mellett az együttműködés teret adhat egyéb területeknek, mint például a Zala megye számára is kiemelt jelentőségű turizmus, kultúra, illetve a környezetvédelem. A Társulás tevékenységi területeinek kiterjesztéséről szóló hivatalos döntés a közgyűlés 2017 szeptemberére tervezett következő ülésén várható.

A közgyűlés keretei között került sor a Társulás munkájában eddig megfigyelőként résztvevő Alsó-Szilézia Vajdaság csatlakozási szerződésének aláírására, melynek révén teljessé vált a közlekedési folyosó Lengyelországon áthaladó szakasza mentén elhelyezkedő tagrégiók köre. Az együttműködés szempontjából is kiemelt jelentőséggel bír Alsó-Szilézia taggá válása, mivel meglévő szoros gazdasági kapcsolatai révén lehetőség nyílik az érintett cseh területek bevonására az ETT munkájába – emelte ki Pácsonyi Imre.

2017_cetc_02

A Társulás további tevékenységét megalapozó háttéranyagok készítésében és a közlekedési folyosó mentén fekvő területek gazdasági fejlődésének előmozdítását célzó fejlesztéseket szolgáló további projektek kidolgozásában nagy szerep hárul a Zalában működő Stratégiai Központra. A szervezeti egység fenntartásához a Zala Megyei Területfejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. (mint a KEKF ETT Stratégiai Központjának a Zala Megyei Önkormányzattal közös működtetője) a Külgazdasági és Külügyminisztérium ETT-16 kódszámon meghirdetett az Európai Területi Társulások 2016. évi működési és fejlesztési támogatásra kiírt pályázati felhívására benyújtott ETT-16-0020 azonosító számú pályázata 3.000.000 Ft összegű vissza nem térítendő támogatásban részesült.

Ekler Elemér – Zalatáj

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala vármegyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben