Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Legfrissebb hírek


2024.03.28 - A KDNP „Ültessünk, hogy élhessünk” elnevezésű faültetési akciójának újabb állomásán, Lentiben huszonegyen vettek részt szerdán. Dr. Pál Attila, a Fidesz Lenti Szervezetének elnöke, a Zala Vármegyei Közgyűlés elnöke Latorcai Csabával, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium miniszterhelyettesével, a KDNP ügyvezető alelnökével vett részt a munkában.

2024.03.28 - A Zalai Magyar Nemzeti Szövetség és a Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezete, a Történelmi Vitézi Rend Délnyugat-Dunántúli Törzskapitánysága és a Pro Civitate Dei Egyesület II. Rákóczi Ferenc fejedelem születésének 348. évfordulója alkalmából rendezett emlékünnepséget szerdán Zalaegerszegen. A Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezetének legújabb történeti tablókiállítását Pácsonyi Imre, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke ajánlotta az érdeklődők figyelmébe a Mindszentyneumban.

2024.03.27 - Az elmúlt héten három zalai községben tettek látogatást a Zala Vármegye Önkormányzata által szervezett falu- és tanyagondnoki alapképzésben résztvevők. Csatárban, Szilvágyon és Zalaszentgyörgyön hallgatták meg a település vezetőjének, jegyzőjének helyi tapasztalatait és falugondnoki tevékenységgel kapcsolatos meglátásait. A település falugondnokának tolmácsolásában betekintést nyertek a falu sajátosságaiba, a felmerülő, igény szerinti feladatokba. A terepgyakorlat vezetője Pácsonyi Imre, a vármegyei közgyűlés alelnöke volt. A csoport április közepén Szentgyörgyvölgyre érkezik, addig is zajlik az elméleti képzés és a kommunikációs tréning.

2024.03.27 - Zala Vármegye Önkormányzata szakmai tanulmányutat szervezett 2024. március 26-án, hogy a CE-Spaces4All projekt keretében feltérképezett akadálymentes helyszíneket bemutassa a Mozgássérültek Zala Megyei Egyesülete tagjai számára. A program során először a szécsiszigeti Pajta kávézót, a vízimalom múzeumot tekintették meg a résztvevők, majd a Lendvai várba és Vinárium kilátótoronyba látogatott el a csoport.

2024.03.25 - Az Európai Parlament tagjai, valamint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek közös eljárásban tartott 2024. évi általános választásával kapcsolatos aktuális tudnivalókról tartott ma délután sajtótájékoztatót dr. Mester László, a Zala Vármegyei Területi Választási Iroda vezetője a Megyeháza Zala György termében.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


A Közép-Európai Közlekedési Folyosó Európai Területi Társulás (CETC-EGTC) Közgyűlésének ülése és Stratégiai Központjának megnyitása Zalaegerszegen
| 2016.05.06

A Társulás Közgyűlésének 2016. május 5-i ülésén már bemutatásra került a Stratégiai Központ által kidolgozott, a Central Europe Programme keretében benyújtásra kerülő első projektjavaslat is „Környezetbarát áruszállítás az egységesebb és versenyképesebb Közép-Kelet-Európáért” címmel, amely elősegítené, hogy a teherszállítás zöldebbé és intelligensebbé váljon az észak-déli tengely mentén annak érdekében, hogy a közép-kelet-európai országok gazdasági integrációja tovább erősödjön.


A projekt egy azt megalapozó tanulmány alapján került kidolgozásra, s már zajlik a Társuláson kívüli potenciális partnerek megkeresése, bevonása.

Szintén ma tárgyalta a közgyűlés a Stratégiai Központ 2016 – 2018 közötti időszakra vonatkozó cselekvési tervét, amely meghatározza a további feladatokat.

Közgyűlés további főbb napirendi pontjai:

A mai ülésen szervezeti és költségvetési ügyekről döntöttek a résztvevők, meghatározták a közeljövő feladatait, valamint megválasztották a Társulás elnökét a következő egy éves időszakra.

A szervezet tevékenységében rejlő lehetőségek jelentőségére utal az is, hogy az ülésen a tagrégiók/megyék a legmagasabb szinten, elnöki vagy alelnöki részvétellel képviseltették magukat, így résztvevőként üdvözölhettük Varasd és Karlovacka megye főispánját, Primorje-Gorski Kotar megye alispánját, Skane megye elnök-helyettesét, Nyugat-Pomeránia Régió marsall-helyettesét és a Vas Megyei Közgyűlés alelnökét.

Ez az első olyan európai társulás, amely a közép-kelet-európai közlekedés hatékonyságának növelését és a közlekedés javítását tűzte ki céljául. A társulás azért jött létre, hogy elősegítse és támogassa a határokon átívelő, transznacionális és interregionális együttműködést a Közép-Európai Közlekedési Folyosón belül, illetve, hogy erősítse és hozzájáruljon a gazdasági és társadalmi kohézióhoz azáltal, hogy gyors, biztonságos, környezetbarát és gazdaságos személy- és áruszállítási közlekedést biztosít Közép-Kelet-Európában (KKEU).

Amíg a szomszédos nyugati országokban, így Németországban, Ausztriában és Olaszországban az autópályák és vasúti közlekedési lehetőségek könnyen elérhetőek és sokrétűek, addig az új tagállamokban, elsősorban Lengyelországban, Szlovákiában, Magyarországon és Horvátországban ez nem állja meg a helyét. Emellett a KKEU térségben az úgynevezett függőleges (vertikális) közlekedési tengely hálózata jóval elmarad a kívánt értéktől. A ’65-ös nemzetközi útvonal’ kezdeményezés relevanciáját az adja, hogy szoros kapcsolatban van az EU TEN-T útvonalakkal, hiszen határ- és leszakadó térségeket csatornáz az észak-déli közlekedési folyosó hálózatába, ezzel is hozzájárulva annak infrastrukturális fejlődéséhez. A CETC-EGTC emellett rá kíván mutatni a régióban kialakítható szinergiákra és csatlakozni további csoportosulások tevékenységéhez, tevékenységével előmozdítani a térség gazdasági fejlődését.


vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala vármegyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben