Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Hírek

Együtt az M9-es útért
2015.02.11

A zalai polgári politikai erők szerint van egyetértés a nyugat-dunántúli régió tervezett észak-déli gyorsforgalmi útjának nyomvonaláról, s közös fellépésre hívnak mindenkit. Tegnapi sajtótájékozatóján erről számolt be Manninger Jenő, a megyei közgyűlés elnöke, Nagy Kálmán alelnök és Gyutai Csaba, Zalaegerszeg alpolgármestere.


A politikusok utaltak arra, hogy már augusztusban született egy egyezség arról, hogy a zalai közéleti szereplők mindenfajta nyomvonalat elfogadnak az M9-es út ügyében és szorgalmazzák a Szombathely-Zalaegerszeg, majd Nagykanizsa közötti összeköttetés megvalósítását. (Mint ismeretes, a lapunkban elindított sorozat is mutatja, az út még terv szinten sem szerepel a 2013-ig tartó uniós fejlesztési tervek között.) Gyutai Csaba tegnap elmondta, a vasiakkal, és a zalai szocialistákkal is egyetértenek abban, hogy Szombathely-Vasvár-Zalaegerszeg- Nagykanizsa lenne a kívánatos irány. Nem lenne jó, ha Körmend felé menne az út, hiszen akkor Zala szélén haladna csak el.

Nagy Kálmán, alelnök beszámolt arról, hogy Zala megye tagja a Közép-európai Tranzit Folyosó szervezetnek, amelynek célja a Balti-tenger és az Adria között közúti kapcsolat megteremtése, így azon dolgoznak, hogy mindez eu-s támogatást kapjon mint nemzetközi fő közlekedési folyosó. Ez használna a mi M9-essel kapcsolatos terveinknek is. A tagországok közlekedési miniszterei márciusban találkoznak egymással. A tét az, hogy a 2013-2020-as tervezési időszakba bekerüljön ez az út.

Manninger Jenő hangsúlyozta, Zalában e lobbifellépéshez minél többen csatlakozzanak.

Szerző: Arany Horváth Zsuzsa
Zalai Hírlap

vissza...