Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Legfrissebb hírek


2024.04.22 - A szépkorúakat köszöntötték pénteken a göcseji település művelődési házában. Bécs Tiborné polgármester köszöntő szavaihoz Vigh László országgyűlési képviselő is csatlakozott. A rendezvényen részt vett Pácsonyi Imre, a vármegyei közgyűlés alelnöke, a Zala Vármegyei Idősügyi Tanács elnöke is, aki az előtte szólókhoz csatlakozva méltatta az ünnepelteket. Külön köszöntötték a település legidősebbjeit: a 79 éves Bodó Lászlónét és férjét, a 83 esztendős Bodó Lászlót.

2024.04.19 - Haladó Kerékpárosbarát Település 2023 címben részesült a Zala vármegyei Külsősárd Község Önkormányzata. A Nagy Bálint, közlekedésért felelős államtitkár által aláírt oklevél elismeri a község kerékpárosok érdekében végzett erőfeszítéseit. Ezt méltatta a díj apropójából csütörtökön rendezett közösségi kerékpározás alkalmából Pácsonyi Imre, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke is.

2024.04.18 - A vármegye önkormányzata által szervezett képzésben résztvevők a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság szakmai vezetésével az elméleti előadásokat követően a gyakorlatban is áttekintették a gépjárművek biztonsági rendszereit, az üzemeltetéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. A busztársaság Zrínyi úti telephelyén felállított rutin pályán a falugondnokok bóják között tesztelhették reakció idejüket és gépjármű vezetési készségeiket.

2024.04.15 - A Zalai Polgári Körök Egyesülete 12. alkalommal rendezte meg Polgári Estélyét Zalaegerszegen, szombaton, az Arany Bárány Hotel télikertjében. Az eseményen a város és a vármegye vezetői is részt vettek, amelynek fővédnöke Dr. Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter volt. Zala vármegyét Dr. Pál Attila, a közgyűlés elnöke képviselte az estélyen.

| 2024.04.12 - Zala Vármegye Önkormányzata szervezésében az INTERREG VI-A Ausztria-Magyarország Program támogatásával megvalósuló HyperBOT című projekt keretében 2024. április 12-13-án kétnapos hiperbár oxigénterápia konferencia és szakmai nap kerül megrendezésre Lentiben a Balance Resort Thermal Hotelben. A konferencián Dr. Pál Attila, a projektvezető szervezet Zala Vármegye Önkormányzatának elnöke mondott köszöntőt. A szakmai program keretében felszólal dr. Szolnoki Nikolett, a Balance Medical Center orvosigazgatója, dr. Jörg Lindenmann, a Grazi Orvostudományi Egyetem Mellkassebészeti és Hiperbár Oxigénterápiás Részlegének megbízott osztályvezetője, valamint a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának oktatási dékánhelyettese és osztályvezetője, a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház főigazgatója, a budapesti Dr. Manninger Jenő Baleseti Központ főorvosa, a Transzdiszciplináris Kutatások Intézetének vezető helyettese, a máltai Mater Dei Kórház vezető klinikai orvosa, valamint a Csáktornyai Megyei Kórház főigazgatója.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


Új elemekkel bővül a Modern Városok Program
2018.03.10

A Kósa Lajos megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárcanélküli miniszter zalaegerszegi látogatása során tartott  sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Hevesi SándorSzínház felújítása is bekerülhet a Modern Városok Program fejlesztései közé.


A 2022-ig országosan mintegy 3500 milliárd forintból megvalósuló MVP a valaha volt legnagyobb vidékfejlesztési program, amely 2 millió városlakót, az agglomerációkban élőkkel együtt pedig összesen 6.5 millió embert érint – emelte ki a miniszter.

Elhangzott, hogy a rendelkezésre álló összeg nagyobb részét a megyeszékhelyet az M7-es autópályával összekötő M76-os gyorsforgalmi út megépítése, valamint a Zalaegerszeg és az M8-as út közötti kétszer kétsávos kapcsolat létrehozása teszi ki. A szerződéskötés óta felmerült újabb terveket minden várossal megtárgyalják, ezért érkezett most Zalaegerszegre.

Elmondta, hogy  a Modern Városok Program szerződésében 15 milliárd forintot különítettek el egy intermodális csomópont létrehozására, ám a későbbi tárgyalások során felmerült, hogy ezen összeget más fejlesztésekre csoportosítják át, egyebek mellett erről is egyeztetett tegnap a városvezetőkkel.

 

A Mindszenty József nevével fémjelzett komplex belvárosi turisztikai rehabilitációs program az eredeti terveknek megfelelően, bár az azokban foglaltaknál nagyobb forrásigénnyel szerepel az MVP-ben, ám a kormány kiegészíti az eredeti összeget. Az uszodaberuházás, valamint az alsóerdei sport- és rekreációs központ létrehozása a terveknek megfelelően halad.

Az iparfejlesztések között a logisztikai központ és konténerterminál kialakítását említette, kiemelve: a beruházás második ütemeként az északi ipari parkhoz iparvágányt építenek.

 

Új programpontként szerepel még egy új mentőállomás építése a megyeszékhelyen, amely mintegy 700 millió forintból valósulhat meg, továbbá a TOP-ból kimaradó kerékpárutak felújítása, a belső tehermentesítő út folytatása, új sportcsarnok építése vagy a régi teljes felújítása (ez a támogatás függvénye), és a KISZÖV-székház teljes rekonstrukciója.

 

A zalaegerszegi uszodaberuházással kapcsolatban már kiírták a közbeszerzést, így néhány hónap múlva az alapkőletétellel indulhat a beruházás.

(Fotó: Zalai Hírlap)

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala vármegyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben