Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Legfrissebb hírek


2024.03.28 - A KDNP „Ültessünk, hogy élhessünk” elnevezésű faültetési akciójának újabb állomásán, Lentiben huszonegyen vettek részt szerdán. Dr. Pál Attila, a Fidesz Lenti Szervezetének elnöke, a Zala Vármegyei Közgyűlés elnöke Latorcai Csabával, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium miniszterhelyettesével, a KDNP ügyvezető alelnökével vett részt a munkában.

2024.03.28 - A Zalai Magyar Nemzeti Szövetség és a Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezete, a Történelmi Vitézi Rend Délnyugat-Dunántúli Törzskapitánysága és a Pro Civitate Dei Egyesület II. Rákóczi Ferenc fejedelem születésének 348. évfordulója alkalmából rendezett emlékünnepséget szerdán Zalaegerszegen. A Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezetének legújabb történeti tablókiállítását Pácsonyi Imre, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke ajánlotta az érdeklődők figyelmébe a Mindszentyneumban.

2024.03.27 - Az elmúlt héten három zalai községben tettek látogatást a Zala Vármegye Önkormányzata által szervezett falu- és tanyagondnoki alapképzésben résztvevők. Csatárban, Szilvágyon és Zalaszentgyörgyön hallgatták meg a település vezetőjének, jegyzőjének helyi tapasztalatait és falugondnoki tevékenységgel kapcsolatos meglátásait. A település falugondnokának tolmácsolásában betekintést nyertek a falu sajátosságaiba, a felmerülő, igény szerinti feladatokba. A terepgyakorlat vezetője Pácsonyi Imre, a vármegyei közgyűlés alelnöke volt. A csoport április közepén Szentgyörgyvölgyre érkezik, addig is zajlik az elméleti képzés és a kommunikációs tréning.

2024.03.27 - Zala Vármegye Önkormányzata szakmai tanulmányutat szervezett 2024. március 26-án, hogy a CE-Spaces4All projekt keretében feltérképezett akadálymentes helyszíneket bemutassa a Mozgássérültek Zala Megyei Egyesülete tagjai számára. A program során először a szécsiszigeti Pajta kávézót, a vízimalom múzeumot tekintették meg a résztvevők, majd a Lendvai várba és Vinárium kilátótoronyba látogatott el a csoport.

2024.03.25 - Az Európai Parlament tagjai, valamint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek közös eljárásban tartott 2024. évi általános választásával kapcsolatos aktuális tudnivalókról tartott ma délután sajtótájékoztatót dr. Mester László, a Zala Vármegyei Területi Választási Iroda vezetője a Megyeháza Zala György termében.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


Zala Megyei Felzárkózási Fórum
2017.12.01

A Zala Megyei Önkormányzat és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Megyei Kirendeltsége az EFOP-1.6.3-17-2017-00004 számú, „Zala megyei


A Zala Megyei Önkormányzat és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Megyei Kirendeltsége az EFOP-1.6.3-17-2017-00004  számú, „Zala megyei felzárkózás-politikai együttműködések” című pályázat keretében fórumsorozatot szervez a hátrányos helyzetű csoportok társadalmi felzárkóztatásának témájában.

A Zala Megyei Felzárkózási Fórum alapvető célja a Magyar Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiában (továbbiakban: MNTFS) foglalt országos szintű foglalkozás-politikai célok megvalósítása a területi szintű szereplők és döntéshozók bevonásával.

A Zala Megyei Felzárkózási Fórum szervezői pályázatot hirdetnek a Fórumon való részvételre, civil szervezetek számára. A pályázók közül a megyében működő 5 civil szervezet kap helyet a Fórumon. Azon civil szervezetek pályázhatnak

  • melyek az MNTFS és/vagy a hátrányos helyzetű célcsoportokkal foglalkoznak (különösen oktatás-képzés területén, illetve fogyatékos személyekkel, nők egyenjogúságával foglalkozó szervezetek);
  • legalább 2 éve működnek, a megyében székhellyel rendelkeznek;
  • előnyben részesülnek azon szervezetek, amelyek az MNTFS beavatkozási területeihez kapcsolódó programok bonyolításában részt vettek, és/vagy nemzetiségekkel, kiemelten romákkal kapcsolatos tevékenységet végeznek;
     

A Zala Megyei Felzárkózási Fórum:

január 1. és 2020. október 31. között évente két alkalommal Felzárkózási Fórum kerül megtartásra, aminek keretein belül munkacsoportot hozunk létre, mely negyedévente tematikus üléseket tart a hátrányos helyzetű célcsoportokkal – különös tekintettel a nők, a mélyszegénységben élők, romák, a fogyatékkal élő személyek, valamint a gyermekek és idősek helyzetével kapcsolatban. A tematikus ülések hatékonyságának növelése érdekében az ülésre külső szakértők is meghívást kapnak.

A tervezett – egész Zala megyére kiterjedő – koordinációs és konzultációs rendszer elősegíti az egyes állami, gazdasági és társadalmi szereplők közötti eredményes együttműködést annak érdekében, hogy az esélyegyenlőséget és a felzárkózást érintő megyei szintű problémákra megoldást lehessen találni.

 

Zala Megyei Felzárkózási Fórum tagjai feltérképezik az egyes településeken hiányzó szolgáltatásokat, és megoldási javaslatokat tesznek azok biztosítására. A projekt végrehajtásával rendszeresebbé, összehangoltabbá és hatékonyabbá válnak a települési önkormányzatok közötti együttműködések, így a tapasztalatcsere és a kooperáció által tágabb platformon nyílik lehetőség a hátrányos helyzetű, többségi társadalom által, bizonyos szempontok szerint diszkriminált célcsoportok felzárkózásának, integrációjának és esélyegyenlőségének biztosítására, továbbá a közszolgáltatások megszervezésére.

 

Zala Megyei Felzárkózási Fórum tagjai:

  • helyi önkormányzati szereplők
  • megyei roma nemzetiségi önkormányzat képviselői
  • helyi roma nemzetiségi önkormányzati képviselői
  • megyében működő civil szervezetek, egyházak képviselői
  • megyében működő közszolgáltató intézmények képviselői
  • megyei gazdasági szereplők
  • a megyei kormányhivatalok foglalkoztatási szakterülete és a népegészségügyi szakigazgatási szervek képviselője
  • a Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottságok képviselője
  • Szakképzési Centrumok képviselője (megyénként 1 centrum)
  • tankerületi központ képviselője
  • megyei önkormányzat felzárkózáshoz kapcsolható bizottságainak képviselője (pl. Egészségügyi és Szociális Bizottság)
  • egyéb meghívottak (megyei szinten felmerülő feladatok szerint)

 

Állandó meghívottak:

  • – központi államigazgatási szervek (a Fórum napirendje/tematikája szerint)
  • – EMMI társadalmi felzárkózásért felelős szakterülete
  • – Család, Esélyteremtési és Önkéntes Házak hálózata képviselői
  • – megyei rendőr-főkapitányság képviselője

 

A pályázat benyújtásának határideje, helye és módja:

A pályázatokat 2017. december 11. 10.00 óráig lehet postán vagy személyesen eljuttatni a Zala Megyei Önkormányzathoz (8900 Zalaegerszeg, Kosztolányi u. 10., Megyeháza).

A pályázatokat a felhívás mellékletében szereplő adatlapon, zárt borítékban kell benyújtani, a borítékra kérjük ráírni: „Zala Megyei felzárkózás-politikai együttműködések”.

A határidőn túl érkező pályázatok elbírálására nem kerül sor, azok érdemi vizsgálat nélkül elutasításra kerülnek. A benyújtott pályázati anyag eredeti példánya az elbírálást követően a kiírótól nem igényelhető vissza.

A beérkezett pályázatokat elbírásának eredményéről, a döntést követően, 15 munkanapon belül a pályázók értesítést kapnak.

CIVIL ADATLAP MNTFS beavatkozási területei
 
 
 
 

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala vármegyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben