Legfrissebb hírek


2019.11.20 - A Magyar Fürdőszövetség Zalakaroson tartott közgyűlésén adták át a fürdőinnovációs díjakat.

2019.11.13 - 5 millió forint saját forrás ráfordításával új fogorvosi rendelőt alakítottak ki Zalakaroson a mentőállomás épületében, melyet kedden adtak át ünnepélyesen.

2019.11.11 - Döntöttek a közgyűlés állandó bizottságairól.

2019.11.11 - A napokban adta át a megválasztott ülnökök megbízólevelét dr. Pál Attila, a közgyűlés elnöke.

2019.11.08 - Jelentős érdeklődés mellett, Nagykanizsán a Zsigmondy iskolában tartotta éves konferenciáját a Zalai innovatív foglalkoztatási paktum mikrovállalkozási munkacsoportja.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


Közös kerékpáros turisztikai hálózatot alakítanak ki szlovén és magyar partnerek
2017.09.21

A közel 2,3 millió euróból megvalósuló projekt hétfőn Lentiben tartott nyitókonferenciáján dr. Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára elmondta a jelenlegi uniós fejlesztési ciklusban 10 millió euró forrást biztosít a Szlovénia-Magyarország határon átnyúló program kerete zöldturizmusra, illetve kerékpáros fejlesztésekre.


Ebből az összegből a vasfüggöny által kettészakított térségben megvalósuló, Iron Curtain Cycling elnevezésű programra az Európai Regionális Fejlesztési Alap 1,9 millió eurót meghaladó támogatást nyújt.

A projekt a Zala Megyei Önkormányzat vezető partnerségével valósul meg négy magyar és három szlovén partner összefogásával. A rendezvényen dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke egyebek mellett arról is beszélt, hogy több kerékpáros turisztikai fejlesztés is megvalósult már a megyében, de maradtak még hiányosságok. Hosszabb távú cél a helyi és térségi kerékpáros utak rendszerbe foglalása és ezek összekapcsolása az európai kerékpárút hálózatokkal, így például az EuroVelo útvonallal. A most induló, Lenti, Letenye, Őriszentpéter, Szentgotthárd, Muraszombat, Ptuj, Ormož, Ljutomer, Lendva térségében megvalósítandó komplex projekt keretében elkészül többek között a Lenti és Lendva turisztikai desztinációt összekötő mintegy 2 km hosszú összekötő szakasz, bővülnek a kerékpárosbarát szolgáltatások, pihenőhelyek, kölcsönzők e-bike töltőhelyek, valamint vasfüggöny emlékhely létesül.

A projekt részletes bemutatásakor elhangzott, hogy a megvalósítandó fejlesztések révén egy markáns arculatú határon átnyúló kerékpáros turisztikai desztináció valósul meg, amely a közös termék- és szolgáltatásfejlesztés révén hozzájárul a térség turisztikai vonzerejének, ezáltal pedig látogatottságának növekedéséhez. Az új kerékpárosbarát kínálat révén hosszabb tartózkodás esetén is élményekben gazdag program szervezhető a határtérségben, ami a tartózkodási idő megnyúlását, a vendégéjszakák számának növekedését vonja maga után a térségi szálláshelyeken.

 

Projekt partnerség:

Zala Megyei Önkormányzat
Vas Megyei Önkormányzati Hivatal
Nyugat-Pannon Terület- és Gazdaságfejlesztési Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.
Muraszombati Kulturális, Turisztikai és Sport Intézet
Lendva Község Önkormányzata
Bistra Ptuj Tudományos Kutatási Központ
 

Projekt időtartama: 30 hónap (2017. augusztus 15. – 2020. február 14.)

Projekt költségvetése: 2.291.423 Euro, ebből ERFA támogatás: 1.947.709,55 Euro.

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala megyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben