Legfrissebb hírek


2019.07.18 - Négy napon át várták gazdag programmal a látogatókat a bor és a zene jegyében Gyenesdiáson. A megnyitón a Zala Megyei Önkormányzat képviseletében Pácsonyi Imre alelnök vett részt. Az első nap gálaműsorral indult, mely egyúttal a Vass Lajos népzenei tábor záró programja is volt.

2019.07.18 - A Göcseji Dombérozó programsorozat nyitányaként rendezték meg a Nován 31. kézikaszás arató- és cséphadarós cséplőversenyt. A Zala Megyei Önkormányzat - mint a rendezvény egyik támogatója - képviseletében Pácsonyi Imre alelnök is köszöntötte a résztvevőket, látogatókat.

2019.07.17 - Dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke és Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke fogadta a Megyeházán Krzysztof Żarnát, a Közép-európai Közlekedési Folyosó ETT igazgatóját.

2019.07.16 - A Széchenyi 2020 program keretében bővítették és újították fel a türjei és a batyki óvodát. A 108 milliós beruházás 100 %-os támogatással valósult meg.

2019.07.03 - Szombaton adták át ünnepélyesen az ifj. Paál István egyházközségi tag kezdeményezésére, a megyei önkormányzat támogatásával felújított, korábban a szél által ledöntött 1897-ben állított keresztet a kerkabarabási kápolna melletti temetőben.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


Közös kerékpáros turisztikai hálózatot alakítanak ki szlovén és magyar partnerek
2017.09.21

A közel 2,3 millió euróból megvalósuló projekt hétfőn Lentiben tartott nyitókonferenciáján dr. Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára elmondta a jelenlegi uniós fejlesztési ciklusban 10 millió euró forrást biztosít a Szlovénia-Magyarország határon átnyúló program kerete zöldturizmusra, illetve kerékpáros fejlesztésekre.


Ebből az összegből a vasfüggöny által kettészakított térségben megvalósuló, Iron Curtain Cycling elnevezésű programra az Európai Regionális Fejlesztési Alap 1,9 millió eurót meghaladó támogatást nyújt.

A projekt a Zala Megyei Önkormányzat vezető partnerségével valósul meg négy magyar és három szlovén partner összefogásával. A rendezvényen dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke egyebek mellett arról is beszélt, hogy több kerékpáros turisztikai fejlesztés is megvalósult már a megyében, de maradtak még hiányosságok. Hosszabb távú cél a helyi és térségi kerékpáros utak rendszerbe foglalása és ezek összekapcsolása az európai kerékpárút hálózatokkal, így például az EuroVelo útvonallal. A most induló, Lenti, Letenye, Őriszentpéter, Szentgotthárd, Muraszombat, Ptuj, Ormož, Ljutomer, Lendva térségében megvalósítandó komplex projekt keretében elkészül többek között a Lenti és Lendva turisztikai desztinációt összekötő mintegy 2 km hosszú összekötő szakasz, bővülnek a kerékpárosbarát szolgáltatások, pihenőhelyek, kölcsönzők e-bike töltőhelyek, valamint vasfüggöny emlékhely létesül.

A projekt részletes bemutatásakor elhangzott, hogy a megvalósítandó fejlesztések révén egy markáns arculatú határon átnyúló kerékpáros turisztikai desztináció valósul meg, amely a közös termék- és szolgáltatásfejlesztés révén hozzájárul a térség turisztikai vonzerejének, ezáltal pedig látogatottságának növekedéséhez. Az új kerékpárosbarát kínálat révén hosszabb tartózkodás esetén is élményekben gazdag program szervezhető a határtérségben, ami a tartózkodási idő megnyúlását, a vendégéjszakák számának növekedését vonja maga után a térségi szálláshelyeken.

 

Projekt partnerség:

Zala Megyei Önkormányzat
Vas Megyei Önkormányzati Hivatal
Nyugat-Pannon Terület- és Gazdaságfejlesztési Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.
Muraszombati Kulturális, Turisztikai és Sport Intézet
Lendva Község Önkormányzata
Bistra Ptuj Tudományos Kutatási Központ
 

Projekt időtartama: 30 hónap (2017. augusztus 15. – 2020. február 14.)

Projekt költségvetése: 2.291.423 Euro, ebből ERFA támogatás: 1.947.709,55 Euro.

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala megyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben