Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Hírek

Pinceavatóval egybekötött Szilvafesztivál Szilvágyon
2023.09.11

Szombaton tartották a településen az immár 17. alkalommal megrendezett Göcseji Szilvafesztivált, amelynek keretében a Teleki László Alapítvány népi építészeti programjának keretében felújított présház avatására is sor került. A rendezvényre ellátogatott Vigh László, a térség országgyűlési képviselője és Pácsonyi Imre, a vármegyei közgyűlés alelnöke is.


Már reggel elkezdődött a rendezvény, elsőként a főzőcsapatok láttak munkához és bográcsok ételeket készített a 18 nevező csapat. Délelőtt tartották a Nagyhegyen a felújított pince-présház avatását. A helyi önkormányzat már a harmadik, közel 200 esztendős boronafalú pincét megmentette meg az enyészettől. Péntek Katalin polgármester elmondta, hogy a felújításra több mint 3 millió forintot nyertek, de az önkormányzat önerővel is hozzájárult a munkálatokhoz. A kivitelezést a helyi Németh Dezső iparművész végezte. A polgármester hozzátette, hogy a pincemúzeum és a pincegaléria után a harmadik présház közösségi funkciót kap, a falakat a hegyen tartott napközis tábor résztvevőinek alkotásai díszítik majd.

Pácsonyi Imre köszöntőjében arról beszélt, hogy dicséretes az újabb pincefelújítás, az épületekkel sajátos miliő alakult ki a Nagyhegyen, a felújításokkal példát is mutat az önkormányzat azoknak, akik birtokkal rendelkeznek ott, hisz érdemes olyan területet fenntartani, ami vonzó az ide látogatóknak.

A megnyitón Vigh László is köszöntötte a megjeleteket és gratulált a polgármesternek, a képviselő-testületnek, a helyieknek a rendezett, szépen fejlődő településhez, a rendezvényhez és a Nagyhegyen megvalósuló értékmentéshez. Arról is szólt, hogy a kisebb településeken elfogytak az eladó házak, házhelyek, ami mutatja, hogy népszerű falun élni családias környezetben.

szilvagy_sut_PI

A nap folyamán tárlat is nyílt, a helyi hobbigyűjtők különféle tárgyai mellett faragásokat, kerámiákat, faliképeket, fotókat is láthatott a közönség. A megnyitót követően tartották a szilvásdesszert verseny eredményhirdetését, melyre hatan neveztek, illetve díjazták a település kiváló ifjú tanulóit, sportolóit.

Fotó és forrás: Zalai Hírlap

vissza...