Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Hírek

Fürdőfejlesztést avattak Zalakaroson
2023.09.09

Közel 200 millió forintos saját költségvetésből geotermikus energiahálózatot épített ki a Zalakarosi Fürdő. A rendszer ünnepélyes avatását pénteken tartották, amelyen Végh Andor, a Zalakarosi Fürdő vezérigazgatójának nyitó beszédét követően Novák Ferenc polgármester ismertette és Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmusszakmai igazgatója méltatta a fejlesztést. Dr. Pál Attila, a Zala Vármegyei Közgyűlés elnöke pohárköszöntőjében annak időszerűségét emelte ki.


Az eseményen elhangzott: az energiaárak növekedése határozott döntésre sarkallta a fürdő vezetését. Februárban kezdődött a kivitelezés, a D6-os kút vizét használták fel a gázenergia kiváltására. Két kilométer mélyről tör fel a 96 Celsius-fokos víz, mely eddig 400 méter mélységben hideg vízzel történő hűtéssel együtt jutott fel a földfelszín fölé. Az új rendszer kialakításával utóbbi mélységben egy speciális szer hozzáadásával meggátolják a vízkő kicsapódását. S ezzel azt is elérik, hogy a földfelszín fölé 85-90 Celsius-fokosan érkezzen fel. Egy hőcserélőn keresztül lágy víz kering a kiépített rendszerben, amely kazánra történő csatlakoztatásával biztosítja az épület fűtését. Ez éves szinten mintegy 200-250 ezer köbméter gázt vált ki.

Az ünnepségen Végh Andor, a Zalakarosi Fürdő vezérigazgatója megnyitó beszédében emlékeztetett: 1962-ben a fekete arany helyett egy fehér kinccsel gazdagodott a település.  - A begyűrűzött energiaválság megoldása a fosszilis energiáktól való függetlenedésben rejlik - mondta. - A geotermikus energia korlátlan és folytonos energia nyereséget jelent, vele született újjá és vált hatékonyságában is kiemelkedővé a Zalakarosi Fürdő. A kornak megfelelő fenntarthatóbb, környezettudatosabb rendszer segíti eztán a fürdő működését.

Novák Ferenc polgármester köszöntő beszédében a gyógyvíz felszínre kerülésének múltbéli pillanatait idézte fel. - Az itt feltörő víz milliókat gyógyított meg és most energiát nyerünk belőle, gázenergiát váltunk ki vele. Nyilván ez csak az első, de az egyik legnagyobb lépés ezen az úton, hiszen a következő tervünk egy geotermikus erőmű létrehozása. Előnye például a környezetbarát működés, az állandó rendelkezésre állás, de az energiafogyasztás és a kibocsátás csökkentése is ide sorolható.

Dr. Pál Attila úgy véli: Zalakaroson gondolkodnak, nem várnak külső segítségre és érezték azt, hogy lépni kell. Ez a beruházás jól mutatja, hogy van jövője a fürdővárosnak – fogalmazott.

Fotó és forrás: Zalai Hírlap

vissza...