Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Hírek

Újabb oktatási-nevelési intézménnyel gazdagodik Andráshida
2023.09.07

Kétcsoportos, 16 férőhelyes mini bölcsőde épül Andráshidán. A beruházás uniós támogatással, mintegy 240 millió forintos ráfordítással valósul meg, amelynek projektnyitó rendezvényét ma tartották Domján István, a településrész képviselője, Dr. Sifter Rózsa, Zala vármegye főispánja, Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere, Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese, Vigh László országgyűlési képviselő és Dr. Pál Attila, a Zala Vármegyei Közgyűlés elnöke jelenlétében.


Rég várt fejlesztésnek nevezte a létesítmény kialakítását Domján István. Mint mondta, olyan kulturális, oktatási- nevelési centrum jön létre, ahol azok a fiatal szülők, akik itt élnek, biztonságban tudhatják gyermekeiket.

Balaicz Zoltán kiemelt, a városban a kormány támogatásával és széleskörű összefogással számos beruházás valósult meg. Kiemelte, a településrészen óvoda épült, utakat, járdákat korszerűsítettek, voltak sportfejlesztések, s tervezik az iskola felújítását is.

Vigh László úgy vélte, hazánkban és a világban napjainkban komoly küzdelem zajlik azért, hogy mindaz, ami érték, megmaradjon. Felhívta a figyelmet, sok mindent lehet építeni, ám aki bölcsődét létesít, hosszútávra tervez, ahogy azt Zalaegerszegen és Andráshidán teszik.

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese kiemelte, sokszor lehet tapasztalni, hogy látszólag kisléptékű cselekedeteknek sorsfordító hatása van. Ilyen ez a beruházás is, ahol férőhelyeket, s munkahelyeket is létrehoznak. Hangsúlyozta, a kormány számára fontos célkitűzés a bölcsődei hálózat bővítése. Ezzel jól haladnak, mert 2010-hez képest országosan mintegy 90 %-kal nőtt a bölcsődei ellátást biztosító férőhelyek száma, s megháromszorozódott azoknak a településeknek a száma is, ahol helyben elérhetők a bölcsődék.

A fejlődés jól látható Zalaegerszegen, ahol 2010-hez képest 40 %-kal emelkedett a férőhelyek száma, így a 3 év alatti gyermekek mintegy 36%-ának biztosított a hozzáférése az ellátáshoz. Ez kiváló eredmény - mondta Vitályos Eszter -, mert 22 % az országos átlag. Arra is rámutatott, hogy a családok boldogulását a kormány harmincnál több támogatási formával, s a bölcsődei hálózat fejlesztésével segíti. 

Az építkezés helyszínén ezt követően a következő generációk számára egy időkapszulát is elhelyeztek a jelenlévők. Mint elhangzott, a kivitelezés befejezése 2024 májusában várható. Akkor a megújuló energiákat hasznosító komplexumban egyebek mellett foglalkoztató és kiszolgáló helyiségeket vehetnek birtokba a kicsik és az ott dolgozók. Az udvaron lesz játszókert, az épület előtt pedig két parkolót alakítanak ki. Az intézmény a Zalaegerszegi Egyesített Bölcsődék telephelyeként működik majd.

Fotó és forrás: Zalai Hírlap

vissza...