Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Hírek

Bemutatták a megye gazdaságát áttekintő TOP 100-as kiadványt
2022.01.15

Pénteken délután a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Zalai Hírlap által szervezett esemény keretében bemutatták a megye 100 legnagyobb vállalkozását magába foglaló kötetet az Arany Bárány szálloda Télikertjében. A rendezvényen Kovács Dezső, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke megnyitóját követően köszöntőt tartott Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere. A program Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Dr. Kaszás Anita, a NAV Zala Megyei Adó- és Vámigazgatóságának vezetője előadásával folytatódott. A zárszó keretében Vigh László, miniszteri biztos, a térség országgyűlési képviselője szólt a jelenlévőkhöz. Az eseményen a Zala Megyei Önkormányzatot Dr. Pál Attila, a megyegyűlés elnöke képviselte és részt vett Bene Csaba alelnök is.


A pandémia az előző évben nem tette lehetővé a kiadvány elkészítését, így az ideiben bővebb és hosszabb összefoglaló, valamint elemzés található. A cikkekben a megkérdezett vállalati vezetők, gazdasági szakemberek többek között az elmúlt időszak tendenciáiról, a kihívásokra adott hatékony megoldásokról nyilatkoznak, bemutatva, hogy a Covid-járvány hogyan hatott a különböző ágazatokra. Az adóhatóság kimutatása alapján Zala megye három legnagyobb árbevételű cége 2020-ban a ZÁÉV Építőipari Zrt., a Gartner Intertrans Hungária Kft., valamint a Szabadics Építőipari Zrt. volt. A TOP 100 vállalkozás 2020-ban összesen 576 milliárd forint árbevételt ért el, ami 1,3 százalékkal magasabb volt az előző évi bevételeknél. A listán szereplő 84 adózó közül 50 cég tudott előre lépni, kilencen tartották pozíciójukat és 25-en hátrébb kerültek. A TOP 50 munkáltató együtt több mint 15 ezer embert foglalkoztat.

Kovács Dezső, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntőjében arról szólt: mindenképpen fontos a legnagyobb adózók teljesítményének elismerése, s hogy a kormány hatékony, patrióta gazdaságpolitikája jelentősen segíti a helyi vállalkozásokat. - A megye fejlesztési sikere nagy mértékben múlik a gazdasági szereplők felkészültségén, amihez a kamara hathatós támogatást nyújt a jövőben is – mondta.

Balaicz Zoltán polgármester emlékeztetett, hogy 2014-ben még 7,5 százalék volt a megyeszékhelyen a regisztrált álláskeresők aránya. Az utóbbi években 4500 új munkahely létesült, ennek köszönhetően mára 2,8 százalékra csökkent ez a szám. Kijelentette: 2022–2024 között további 2000 új munkahelyet szeretnének teremteni, s a tervezett beruházások összértéke 165 milliárd forint. Olyan gazdasági ökoszisztéma kezd kialakulni Zalaegerszegen, ahol egy helyen van a termelés, a kutatás-fejlesztés, az innováció, a szak- és egyetemi képzés, a különféle szolgáltatások – zárta beszédét.

Dr. Palkovics László miniszter előadásában először Magyarország gazdaságvédelmi és -újraindítási intézkedéseinek eredményeiről szólt, miközben kiemelte a hazai innovációs fejlesztések jelentőségét és ismertette az iparstratégiai irányvonalat. A kor kihívásaira adott válaszok a technológiai típusú megoldások – mondta. A tárcavezető megemlítette a kiemelt zalai kormányzati beruházásokat, úgy mint a tesztpálya köré épülő komplex ökoszisztéma-környezetet, valamint a gyorsforgalmi út- és vasúti infrastruktúra-fejlesztéseket.

Dr. Kaszás Anita, a NAV megyei adó- és vámigazgatóságának igazgatója elmondta: a 2019-es üzleti év nem publikált adatait is felhasználták az elemzéseknél. A statisztikákból kiderül, hogy a legproduktívabb szektor a feldolgozóipar volt, a pandémia legnagyobb vesztesei pedig – csakúgy, mint máshol – a szállásadók és a vendéglátóipar.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos zárszójában úgy fogalmazott: a politikai és gazdasági szereplők Zalában egy irányba tartanak. A térség fejlődésének záloga, a siker kulcsa ezeknek a kiváló cégeknek az együttműködése.

zala top 100 belso

Fotó és forrás: Zalai Hírlap

vissza...