Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Hírek

Koccintás a szlovén-magyar határon
2022.01.03

Idén is együtt búcsúztatták az óévet és köszöntötték az újat Zala megyei és szlovéniai vezetők - Vigh László országgyűlési képviselő, Magyar János lendvai polgármester, Dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke és Máthé László lendvai főkonzul - a település melletti határátkelőnél.


Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos elmondta: a 2021-es év elbúcsúztatása és az újév köszöntése remek alkalom a találkozásra.

- Választókörzetem több települése is a szlovén határ mentén fekszik, és a határon túli közösséggel kiváló kapcsolatot alakítottunk ki az elmúlt években - fogalmazott a képviselő. - Ezt szeretnénk folytatni és erősíteni a jövőben is, hiszen a gazdaság, a kultúra, az oktatás, a közlekedés mind összekapcsol bennünket. Hozzátette: 101 éve elszakította a trianoni határ a térségben élőket. Mára a kapocs élővé vált, olyan rendezvényekkel erősítik az összetartozást, mint a trianoni évfordulón, június 4-én tartott őrtűzgyújtás, mellyel azokra emlékeznek, akik nem a saját akaratukból kerültek Magyarország határain túlra.

Magyar János, Lendva polgármestere az óévbúcsúztató találkozó kapcsán úgy fogalmazott: ez egy jó lehetőség arra, hogy megköszönje a zalai vezetőknek az együttműködést, és bízik benne, hogy az új esztendőben is ezt folytatják. Hozzátette: a Muravidékre érkező gazdasági támogatások nagy segítséget nyújtanak az ott élőknek, hozzájárulnak a magyar nyelv és a hagyományok fenntartásához és az ott élők helyben maradásához.

Dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke a Magyarország és Szlovénia közti gazdaságot erősítő, határon átnyúló infrastrukturális beruházások jelentőségéről beszélt. Ezek közé tartozik a kerékpárút a Rédicshez közeli Tenke-hegy és a lendvai Vinárium-kilátó közt, valamint a Zalaegerszeg- Rédics-Lendva-vasútvonal tervezett építése.

Végül Máthé László lendvai főkonzul erősítette meg az előtte szólók gondolatait. Elmondta: a határ két oldalán élők mindennapjaiban kevésbé van jelen az elválasztódás, mint a korábbi évtizedekben. Hangsúlyozta: a főkonzulátuson azon dolgoznak, hogy a magyar-szlovén határ mentén élők minél közelebb kerüljenek egymáshoz. Ehhez a lehetőségek és a források is rendelkezésre állnak.

Fotó és forrás: Zalai Hírlap

vissza...