Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Legfrissebb hírek


2024.04.25 - A Zala Vármegyei Közgyűlés 2024. április 25-én, csütörtökön harmadik ülését tartotta az idei évben. A meghívóban szereplő napirendi pontok és azok tárgyalási sorrendjének elfogadása után a testület először a Zala vármegyei rendőrfőkapitány közbiztonsági helyzetről és az annak érdekében tett intézkedésekről szóló beszámolóját hallgatta meg.

2024.04.22 - A szépkorúakat köszöntötték pénteken a göcseji település művelődési házában. Bécs Tiborné polgármester köszöntő szavaihoz Vigh László országgyűlési képviselő is csatlakozott. A rendezvényen részt vett Pácsonyi Imre, a vármegyei közgyűlés alelnöke, a Zala Vármegyei Idősügyi Tanács elnöke is, aki az előtte szólókhoz csatlakozva méltatta az ünnepelteket. Külön köszöntötték a település legidősebbjeit: a 79 éves Bodó Lászlónét és férjét, a 83 esztendős Bodó Lászlót.

2024.04.19 - Haladó Kerékpárosbarát Település 2023 címben részesült a Zala vármegyei Külsősárd Község Önkormányzata. A Nagy Bálint, közlekedésért felelős államtitkár által aláírt oklevél elismeri a község kerékpárosok érdekében végzett erőfeszítéseit. Ezt méltatta a díj apropójából csütörtökön rendezett közösségi kerékpározás alkalmából Pácsonyi Imre, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke is.

2024.04.18 - A vármegye önkormányzata által szervezett képzésben résztvevők a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság szakmai vezetésével az elméleti előadásokat követően a gyakorlatban is áttekintették a gépjárművek biztonsági rendszereit, az üzemeltetéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. A busztársaság Zrínyi úti telephelyén felállított rutin pályán a falugondnokok bóják között tesztelhették reakció idejüket és gépjármű vezetési készségeiket.

2024.04.15 - A Zalai Polgári Körök Egyesülete 12. alkalommal rendezte meg Polgári Estélyét Zalaegerszegen, szombaton, az Arany Bárány Hotel télikertjében. Az eseményen a város és a vármegye vezetői is részt vettek, amelynek fővédnöke Dr. Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter volt. Zala vármegyét Dr. Pál Attila, a közgyűlés elnöke képviselte az estélyen.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


Megyei foglalkoztatási paktum
2016.09.08

A Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretében megyei foglalkoztatási paktum kerül kialakításra, mely 2017. januárban kezdi meg munkáját. A Nemzetgazdasági Minisztérium, illetve az Európai Unió Európai Szociális Alap támogatásával valósul meg a 963 millió forintos projekt.


A jelenleg zajló projektfejlesztés időszakában megyei és járási találkozók keretében ismertetjük a projektet és várjuk a közreműködők, partnerek véleményét. Az első (megyei) szakmai találkozóra 2016. szeptember 7-én került sor Zalaegerszegen. A rendezvényen Pácsonyi Imre, a megyei közgyűlés alelnöke köszöntötte  a résztvevőket és nyújtott általános tájékoztatást a projektről. A Zala Megyei Kormányhivatal szerepét Dr. Babati Szabolcs, a Foglalkoztatási Főosztály főosztályvezetője ismertette. Dr. Németh Nándor a Hétfa Kutatóintézet és Elemző Központ, valamint a Máltai Szeretetszolgálat képviseletében a foglalkoztatási paktumok lehetőségeiről beszélt a gyakorlati tapasztalatok tükrében. A Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, mint konzorciumi partner szerepét Nagy András ügyvezető ismertette.

A Zalai Innovatív Foglalkoztatási Paktum megvalósításának konzorciumi partnersége: Zala Megyei Önkormányzat (ZMÖ). Zala Megyei Kormányhivatal (ZMKH). Zala Megyei Önkormányzati Hivatal (ZMÖH). Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (ZMVA). Zala Megyei Területfejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft (ZMTÜ)

A Paktum széleskörű partnerség kialakítását célozza, a zalai vállalkozások, önkormányzatok, civil szervezetek köréből már az együttműködés aláírásakor 25 szervezetet, közte a Zala Megyei Kereskedelmi és Kamarát vonjuk be.

A Zalai Innovatív Foglalkoztatási Paktum hosszú távú célja, hogy a Zala Megyei Önkormányzat vezetésével Zalára kiterjedően létrejövő / már működő foglalkoztatási együttműködések járuljanak hozzá az Európa 2020 Stratégia foglalkoztatási célkitűzéseinek megvalósulásához térségi és helyi szintű foglalkoztatási- és gazdaságfejlesztési programok kidolgozásával és megvalósításával.

Általános célunk, hogy a Zalában kialakult foglalkoztatási partnerségek tevékenységei járuljanak hozzá Zala gazdasági növekedéshez, a munkahelyteremtéshez, az előző és a jelenlegi uniós ciklusban megvalósított fejlesztésekhez, a Zala megyei/vidéki népesség helyben tartásához, a pénzügyi egyensúly fenntartásához.

A paktum közvetlen célja a Zala megyei ITP-ben meghatározottak alapján foglalkoztatási együttműködések képzési és foglalkoztatási programjainak támogatása, tevékenységi körük, eredményességük, hatékonyságuk növelése, a foglalkoztatás helyi szintű akciótervek megvalósításával való bővítése, a hátrányos helyzetű álláskeresők munkához juttatása programszerű és integrált, a megye egészére kiterjedő, valamennyi gazdasági ágazatot felölelő megyei szintű gazdaság – és foglalkoztatás-fejlesztési együttműködések összefogásával, a NGM Munkaerőpiacért és Képzésért Felelős Államtitkárságának bevonásával.

A 60 hónapos program időszakában a fenntartható partnerségi hálózat kialakítása mellett bevonásra kerül munkaerő-piaci szolgáltatásokba 630 hátrányos helyzetű álláskereső, képzésbe helyezünk 180 főt, legalább 272 fő 6 hónapos elhelyezkedését támogatjuk (40 fő önfoglalkoztató), és a zalai megyei paktum keretében álláshoz jutók közül a támogatás után legalább hat hónappal állással rendelkezők száma 177 fő lesz.

A 100 %-ban támogatott projekt tervezett költségvetése 962.991.790 Ft.

A rendezvény prezentációi:
1. Tájékoztató a projektről (Pácsonyi Imre alelnök, Zala Megyei Önkormányzat)

2. A Zala Megyei Kormányhivatal szerepe a projekt lebonyolításában (Dr. Babati Szabolcs főosztályvezető, Zala Megyei Kormányhivatal)

3. A szociális gazdaságtól az elsődleges munkaerőpiacig: a foglalkoztatásin paktumok lehetőségei a gyakorlati tapasztalatok alapján (Dr. Németh Nándor, Hétfa Kutató és Elemző Központ Kft.)

4. A Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány bemutatása és projekttevékenységeinek ismertetése (Nagy András ügyvezető, Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány).

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala vármegyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben