Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Hírek

Helyi Termék Karácsonyi Vásárt tartanak a megyei foglalkoztatási paktum keretében
2021.11.25

Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Önkormányzat alelnöke és Nikitscher Bernadette, a Göcseji Kézműves Egyesület elnöke által csütörtökön délután tartott sajtótájékoztatón harangozták be a szervezők azt a kétnapos karácsonyi vásárt, amely 2021. december 10-11-én kerül megrendezésre a Göcsej Tudásközpont Helyi Termék Piacán Zalaegerszegen. A megyegyűlés alelnöke elmondta, hogy a vásár célja a tudatos térségi és helyi termék fogyasztásának és vásárlásának ösztönzésén túl, a termelők és kézművesek körében a Zalai Helyi Termék Kataszter népszerűsítése. A kataszter pilot projekt-elemként működik a 2021. május 31-én záruló Zalai Innovatív Foglalkoztatási Paktumban, azonban a 2022-ben induló megyei paktumban lehetőség nyílik a továbbfejlesztésére és további helyi termék fejlesztéshez kapcsolódó tevékenységek megvalósítására.


A tájékoztatón elhangzott, hogy a Zalai Innovatív Foglalkoztatási Paktum elsődleges célja a zalai álláskeresők munkához jutásának támogatása, emellett a pályázati kiírás által nyújtott lehetőséggel élve a projektet megvalósító konzorcium vezetőjeként a Zala Megyei Önkormányzat vállalta helyi termék értékesítési akciók szervezését is. Ezek legfőbb célja a tudatos térségi és helyi termék fogyasztás és vásárlás ösztönzés, melynek érdekében 2019 és 2021 között 20 alkalmas rendezvénysorozat került megszervezésre a megye számos településén. A rendezvénysorozat zárásaként kerül megszervezésre a Helyi Termék Karácsonyi Vásár,  ahol 30 zalai helyi termelő és 15 kézműves bemutatkozására nyílik lehetőség.

A vásár szervezésének jogát pályázat útján a Göcseji Kézműves Egyesület nyerte el. Az egyesület célja a térség kézműves hagyományainak ápolása és átörökítése, tagjai kézművesek és kézműves élelmiszereket előállító kistermelők.

A karácsonyi vásár a zalai termelők és kézművesek széles termékválasztékával várja az érdeklődőket, a vevők az ünnepi asztalra kerülő zöldség- és gyümölcskészítményeket, tejtermékeket vagy húsárut ugyanúgy megvásárolhatják, mint a természetes anyagokból készülő karácsonyi dekorációt vagy a karácsonyfa alá kerülő kézműves ajándékokat.

A szervezők igazi, hagyományos vásári hangulat kialakítására törekednek, ahol a látogatókat a termelők finomságaiból készült termékkóstoló, a gyerekeket pedig népi játszóház várja.

Az egyesület úgy tervezi, hogy a jövőben rendszeresen szervez majd hasonló vásárokat a Göcseji Tudásközpont - Helyi Termék Piac területén.

vissza...