Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Hírek

Paktumkonferenciát tartottak Lentiben
2018.12.11

Az "Innovatív foglalkoztatási együttműködés a Zalaegerszegi és Lenti járásokban" című projekthez kapcsolódóan szerveztek konferenciát a művelődési központban, amelyen több előadó beszélt a térség munkaerőpiaci helyzetéről és Zala megye foglalkoztatási helyzetéről is megtudhattak részleteket a résztvevők.


Dr. Árok Krisztina, a Zala Megyei Kormányhivatal társadalombiztosítási és foglalkoztatási főosztályának vezetője elmondta: a  megye lakosságszáma 270 ezer fő, ebből az álláskeresők havi átlagos száma mintegy 6900 fő volt az év első 10 hónapjában. Lentiben és a térségében 415 álláskeresőt regisztráltak, ami 4,7 százalékos munkanélküliséget jelent. A ráta a letenyei térségben a legmagasabb, 8 százalék. A főosztályvezető a munkaerőigényről is beszélt: a munkáltatók 17 095 főre jelentettek be új álláshelyeket, s  a szakképzettséget nem igénylő munkakörök mellett a konyhai kisegítők,  lakatosok,  szakácsok,  kőművesek és fémmegmunkálók tartoznak a legkeresettebbek közé.

A konferencián elhangzott, hogy ebbe a projektbe 196 hátrányos helyzetű munkanélkülit vonnak be, 25-en képzésen vesznek részt és 95 fő elhelyezését támogatják.

Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntőjében rámutatott, hogy a projekt kezdetén 10 százalék fölötti munkanélküliséggel számoltak, ám ma már a munkaerőhiány okoz problémát a térségben.  A rendezvényen részt vevő középiskolásoknak azt ajánlotta, hogy tájékozódjanak a munkaügyi adatokról, a bérekről és arról, hogy milyen végzettség, szakmai tudás nyújtana nekik biztos megélhetést.

(Fotó: Zalai Hírlap)

vissza...