Megerősített árvízvédelem a Murán

2015. november 12-én tartották a „Murai árvízvédelmi szakasz fejlesztése” projekt záró rendezvényét,  az elkészült fejlesztés ünnepélyes átadását Murakeresztúron. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság által megvalósított beruházás bemutatásán avatóbeszédet mondott Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke.

A fejlesztés során a murakeresztúri öblözetben az elsőrendű árvízvédelmi töltések megerősítésére, magasítására, 5 db műtárgy átépítésére, a gátőrtelep felújítására, valamint Letenyén a védelmi központ és a gátőrtelep rekonstrukciójára került sor  2,8 milliárd forint felhasználásával.

A fejlesztést követően a Mura folyó mellett a  gát koronaszélessége a jelenlegi 3 méteres helyett 4 méteres, magassága pedig a mértékadó árvízszintet a megfelelő biztonsággal meghaladó lett. A Mura bal parti töltését 4,4 km-es szakaszon, a Principális- csatorna jobb parti töltését pedig 5 km-es szakaszon építették át. A murai árvízvédelmi szakasz fejlesztésével jelentősen megnőtt Murakeresztúron az árvízi élet- és vagyonbiztonság.

(Fotó: Zala Hírlap)