Margit-kilátó, Cserszegtomaj

A tornyot 2000-ben építtette egy magánvállalkozó. Érdekes megfigyelni a frissen épült fatorony szerkezetét. Szerkezeti érdekessége, hogy modern lift működik a belsejében, pedig a torony fából épült, nincs körbebetonozva a liftakna.

Szép időben érdemes felmenni, csodás körpanoráma várja a vállalkozókat,  rálátni a Keszthelyi-öbölre, a környező vidékre, át a déli partra, és szép időben a Bakony magaslatai is feltűnnek.A kilátó mellett található az az országos hírű arborétum, amelyet Horváth Jenő, a kilátó építője hozott létre, és benne több száz fenyőfaj megtalálható a világ számos országából. Európában is egyedülálló az 52 méter mély, és három kilométer hosszan feltárt kútbarlang, amely csak vezetővel látogatható.

margit3

Ezen a csúcson valószínűleg a pliocén időben tört fel az Őshévíz, mely pont mintegy 65 m-rel van magasabban a mai hévízi völgyfenéknél. A domb érdekessége még az alatta húzódó Cserszegtomaji kútbarlang, melynek hossza 2400 m, függőleges kiterjedése 52 m. (Látogatásához a Balatonfelvidéki Nemzeti Park engedélye szükséges!)

margit4