Kandikó

A Göcseji-dombság legmagasabb pontja, a 302 méterrel a tengerszint fölé magasodó Kandikó. A budapesti Geodéziai és Térképészeti Vállalat által épített kilátóból csodálatos kilátás nyílik a Göcsejre, tiszta időben akár az Alpok hegycsúcsait is megpillanthatjuk.

A hegy mondáját a XIX. században jegyezték le. Eszerint a népvándorlás idejében a zalai vidék réme Kandikó vezér volt, fosztogatott, pusztított és Csatár magyar vitéz feleségére pályázott, ezért vadászatra hívta. Csatár el is fogadta a meghívást, ám a megbeszélt helyen Kandikó katonái várták, és a mélybe dobták. Hogy meggyőződjön Csatár haláláról, Kandikó a hegy szélére lépett, ami ekkor füstöt és tüzet hányt, magával ragadta Kandikót a mélybe. Ezért, ha tiszta a Kandikó, az jó időt, derült égboltot ígér, ha viszont gőzölög, akkor rossz időt jósol.

A torony szabadon látogatható.

A kilátótól nem sokkal lejjeb Zalaegerszeg felé látható Dobronhegy községben, a nagy S-kanyarban a Nagy-Magyarországot formáló Szűsz Mária szobo, amelyet a trianoni diktátum igazságtalansága ellen tiltakozva állítottak.