Göcseji Falumúzeum – 40 éves a Skanzen

1968. augusztus 20-án nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt Zalaegerszegen, a Zala folyó holtágának partján a Göcseji Falumúzeum. Az elmúlt 40 év alatt sok minden változott, épült-szépült a skanzen, de azóta is töretlen vendégszeretettel várja látogatóit.
„A levegő puhább itt, mint egyebütt… Csonkahegyháton arról értesülünk, hogy négy napig tart, amíg egy levél a szomszédos Novára érkezik, gyalogos küldöncök útján. Mi Londonnal gyorsabban levelezünk, mint ők egymással. Fáradt, jámbor nép lakik errefelé, szomorú és nagyon szegény. Öregebbjei még vonatot se láttak. Körülbelül a XVII. század fakó, idilli eszmevilágában élnek. Éjszaka a kiszáradt  „csodató”  lápján, a lidérctűz nyomán kincset keresnek, aranyat.”   Így írt Göcsejről Kosztolányi Dezső 1936-ban.
Ezt a különleges földrajzi-történeti tájegységet és az itt élő nép életmódját igyekszik bemutatni a máig népszerű skanzen.  Állandó kiállításainak alapja a „Göcsej népi építészete” címet viseli, és Zala szinte minden vidékéről található itt egy-egy korabeli parasztház. A Kárpát-medence népviselete babákon és a Czúgh dinasztia fazekaskiállítása is folyamatosan megtekinthető.
A máig több ponton vitatott finnugor nyelvrokonság-elmélet kapcsán adták át 1999-ben a Finnugor Néprajzi Parkot. Az alapötlet az volt, hogy a zalai népi életmód ábrázolása mellett bemutassák a rokonnak tartott népek kultúráját, életét. Így épült fel többek között a mari kerített ház, a finn zsellérház és hanti és a manysi szálláshely, amit az érdeklődők a Zala holtágán átívelő hídon átmenve tekinthetnek meg.A falumúzeumban élő, és a régi háztáji gazdaságot a látogatók elé idéző, kapirgáló szárnyasok (libák, kacsák, tyúkok) továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek a turisták körében, de kecskékkel is találkozhatunk. Korábban az is szóba került hogy az adottságok kiválóak lennének egy kisebb vadasparkhoz, ennek tervezése még folyik.

A 40. születésnap jegyében a 2008. év bővelkedik a különféle fesztiválokban és új időszaki kiállításokban. Jövő héten kezdődik az V. Országos Fazekas-Keramikus Találkozó, ami április 25-től 27-ig tart. Az alapítás hivatalos megünneplésére az augusztus 20-i Kenyérfesztiválon kerül sor.
– nr –

A 2008. év pajtakiállításai:

(Zala Megyei Népművészeti Egyesülettel közös rendezésben)

Időpont Rendezvény 
2008.04.25 – 05.30. Népi fazekasság, sütő és főzőedények Magyarországon
2008.06.07 – 07.31. Szlovéniai népművészek kiállítása
2008.08.20 – 09.30. Illés Gyula népművészet mestere és Balogh Mihály népi iparművész (fafaragó) kiállítása