Kála Néptánccsoport – Dióskál

A Kárpát-medence népeinek tánchagyománya s ezen belül a magyar táncok nagyon sokszínűek. […] E hagyaték megmentésére, őrzésére, felélesztésére nagy felelőséggel kell felkészülnünk.” (Tímár Sándor)
Nemzeti értékeink egyik legnagyobb kincse a magyar néptánc. A tánc sokszínű, rengeteg változatban él, s ezeket rendszerbe foglalni szinte lehetetlen. A tánc tudománya apáról fiúra szállt. Ha a magyar tánckészség nem öröklődött volna, táncvilágunk talán nyomtalanul eltűnt volna. Egyforma formákat több nép is teremthet, de ami sajátos, az a kivétel. A mi népünkre jellemző sajátságokat feltüntető apró változatok adják a magyar vonást.A tánc fontos szerepet töltött be a régi, falusi ember életében. Át- meg átszőtte ünnepeit, de munkás hétköznapjait is gyakran színesebbé tette. A falusi fiatalság egyik legkedveltebb szórakozása volt a múltban, a táncalkalmak jelentették egyúttal a fiatalok ismerkedési lehetőségeit és az emberekkel való érintkezés társas formáit is. Nem csak a legény- és leánykorban, hanem később is elmaradhatatlan volt a táncismeret. A szülők is erre bíztatták  gyermekeiket, a táncokkal együtt tanult meg a fiatalság viselkedni, lett részese a falu közösségi életének

A Kála Néptánccsoport 1999 óta működik Dióskálban, jelenleg 15 taggal. A csoportban táncoló lányok és asszonyok a néptánc és népzene útján igyekeznek színt vinni a környék települései és természetesen saját életükbe.

Megalakulásuk óta minden évben részt vesznek a Zalai Művészeti Fesztiválon, de minden fellépést szívesen elvállalnak, mert szeretnék minél tágabb rétegekkel megismertetni és megszerettetni a Magyar Folklór értékeit és szépségét.

Előadásaikat missziónak is tekintik, egy olyan feladatnak, ami arra irányul, hogy ne menjenek feledőbe olyan értékek, amelyek alapvetően meghatározták a magyar nemzet életét. Emellett természetesen a szórakozás és a baráti közösség élménye is fontos számukra.

Hagyományőrző munkájukat a Zala Megyei Közgyűlés 2004. évben a Közművelődési Nívódíj adományozásával ismerte el.

A csoport vezetője, táncoktatója és koreográfusa: Horváth Péter
Elérhetőségük: e-mail: kalaneptanc@freemail.hu; iwiw: Dióskáli Kála Néptánccsoport