Zalai ecetes hal

Valamikor a Balaton parti zalai (és nem zalai) települések jellegzetes étke volt a sült halból készült ecetes hal. A part melletti települések halászai kitartóan figyelték a tó melletti magaslatokról a víztükröt és a feltűnő gardarajokat. Többek között gardából is készítették az alábbi receptet.
Herman Ottó, a kitűnő természetbúvár szerint  „A Balaton heringhala, a garda, az ezüstösök között legragyogóbb s alak szerint a legföltűnőbb óriási seregekbe verődik s valami titokzatos nyüzsgést, vándorlást végez; épen mint az oczeán heringje. E haltömegek ekkor oszlopszerüen töltik be a víz egész mélységét, a fenéktől a színig; néha annyira, hogy a legfelsőbb réteg viczkándozásától burványt vet a tó színe.”

Amikor nagyobb mennyiségű halat sütünk paprikás lisztben, vagy hagyományos panírban előfordul, hogy nem fogy el minden egyből, hidegen pedig már nem az igazi. Ekkor készíthetünk sült halunkból, kitűnő előételt.

Hozzávalók:

bármilyen sült hal
cukor
hagyma
babérlevél
egész bors
ecet
mustármag
csipet majoranna

A vizet összeforralom ezekkel a fűszerekkel, az ecetet csak a végén adom hozzá.  A páccal forrón leöntöm a  halat, amelyet úgy kell elhelyezni egy üvegben, hogy minden réteg hal közé egy réteg felkarikázott vöröshagyma kerüljön. A szálkák néhány nap alatt puhává válnak. Így a halevésben kevésbé jártasak is nyugodtan fogyaszthatják. Hűtőszekrényben – akár hetekig gond nélkül- tárolva, és hidegen fogyasztva igazán kellemes, finom étel.

– nr –