Tésztakosárkák gombával

A tésztához  A töltelékhez
280 g liszt
1/2 kévéskanál só
170 g vaj
450 g gomba
2 evőkanál olivaolaj
só és bors (+ egyéb ízlés szerint)
55 g sajt (keményebb, reszelhető)
1 felvert tojás

A kosárkákhoz szitáljuk a lisztet egy tálba, és morzsoljuk össze a vajjal. Gyúrjunk belőle tésztát, időnként adjunk hozzá egy kis hideg vizet, hogy megkösse. A tészta kétharmadával béleljük ki a sütőformát (használhatunk különálló formákat, de az egyszerűbb kezelhetőség miatt egy muffin-forma is jó), és tegyük a hűtőbe. Melegítsük be a sütőt közepesen forróra.

teszta1

A gombát mossuk meg, szárítsuk le és szeleteljük fel. Egy tálban keverjük össze a gombavagdalékot az olajjal meg a reszelt sajttal, és ízesítsük sóval, borssal (no meg egy kis tört chili-vel és curry-vel, ami természetesen elhagyható, de kár lenne érte).

teszta2

Töltsük a keveréket a tésztával bélelt formákba. Nyújtsuk ki a maradék tésztát, és fedjük le a kosárkákat.

teszta3

Kenjük meg a felvert tojással és ejtsünk egy-egy kicsiny x-alakú vágást a tetején. Kb. 20-30 perc kell nekik, a foma nagyságától függően. Frissen, de hidegen is kitűnő. Egy kis mártással (pl. gomba, sajt) még finomabb. Jó étvágyat!

teszta4

-crowley-