Mákos márványkalács

30 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
vanília (vaníliás cukor
20 dkg vaj
17,5 dkg méz
15 dkg frisen őrölt mák
4 tojás
citromhéj
fahéj
2 teáskanál kakaópor
2-2 evőkanál rum és citromlé

Image

A lisztet a sütőporral és a vaníliával összekeverjük. A vajat 15 dkg mézzel habosra keverjük. A tojásokat és a lisztkeverékat  apránként adagolva összekerjük és hozzáadjuk a citrmhéjat.

Image

A sütőt 180 fokra előmelegítjük (légkeverésesnél kb. 165). A formát jól kivajazzuk és a tészta felét beletöltjük. A maradék tésztába belekeverjük a mákot, a fahéjat, a kakaót és a megmaradt mézet. A sötét tésztát a világosra öntjük, kicsit megkeverjük, majd a sütő közepére tesszük és kb. 60 perect sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. 5 percig a kikapcsolt sütőben hagyjuk.

Image

A rumot a citromlével összekeverjük és bekenjük vele a sütemény tetejét. Hagyjuk a formában kihűlni. Kb. két nap után lesz igazán jó. Jó étvágyat!

 Opció: keverhetünk bele gyümölcsöt – mint a képen, például kb 20 dkg meggyet. Csokoládé mázzal borítjuk. Próbáljuk ki kakaódarabos étcsoki mázzal! A máz nem csak díszít és ízesít, de védi a tésztát a kiszáradástól.

-crowley-