Egy frissen szabadult szakács

A söjtöri Pőcze Eszter a szakácstanulók országos tanulmányi versenyén a 8. helyen végzett. A Páterdombi Szakképző Iskola, Báthory Székhelyiskola tanulója jutalmul idő előtt kapta meg szakmunkás bizonyítványát. Ennek ellenére tudása tökéletesítése miatt rendszeresen bejár az intézmény oktatási kabinetjébe.

– A szomszédasszony kedveltette meg velem a szakács mesterséget – mondja Eszter. – Lakodalmaknál segítettem a konyhán, s az ilyenkor szokásos jó hangulat is hozzájárult ahhoz, hogy ezt a szakmát választottam. Érettségi után kerültem a szakiskolába, s nem bántam meg.
– Egy szakács mennyire szereti a gyomrát? Megkóstolja saját főztjét?
– Szerencsére nem vagyok hízásra hajlamos, így semmi gond a kóstolgatással. Az is igaz, hogy tudok magamnak megálljt parancsolni.
– Mi történt az országos versenyen?
– Az elődöntőben írásbeli feladatot kaptunk. Itt holtversenyben a 3-4. helyen végeztem a tíz versenyző közül. A szóbeli és a gyakorlati vizsgán sem volt gond, így összetettben a 8. helyen végeztem, ami egyből szakmunkás bizonyítványt jelentett.
– Melyik konyha híve, a hagyományos magyaré, vagy a divatos reformé?
– Egy jó szakácsnak mindkét műfajban otthon kell lennie. Nem szabad elfelejteni a hagyományos magyar ételeket, de újítani is kell.
– Milyen receptet ajánl az olvasóknak?
– A nyári melegben nagyon finom a kesudiós csirke, saláta és zöldkörettel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 Eszter sikeréhez jelentősen hozzájárult Horváth Mária, az intézmény szakácstanulóinak szakoktatója is.
– Természetesen az oktató örül, hogy az általa átadott tudás jól kamatozik. Eszteren kívül többen is megírták a felmérőt, de a döntőbe nem kerültek be. A 19 megyéből 10 tanuló szerepelhetett a fináléban. A három év alatt Eszter kiemelkedően teljesített, megérdemelte, hogy idő előtt megkapta a szakmunkás bizonyítványt.
Ime az ajánlott étel!
Kesudiós csirke salátával és zöldkörettel
Hozzávalók: 4 darab csirkecomb, 2 dkg só, 10 dkg liszt, 10 dkg zsemlemorzsa,  10 dkg natúr kesudió,  3 darab tojás,  fél liter olaj a sütéshez. Köret: 1 kisdoboz búzacsíra, 1 csomag retek, 10 dkg brokkoli, ¼ fej fejessaláta, ¼  jégsaláta,  ¼  lolosaláta,  ¼  endiviasaláta 10 dkg friss uborka, 2 dkg só, 7 cent olivaolaj.
Elkészítési mód: A csirkecombot megtisztítjuk, besózzuk, lisztbe kevert tojásban és durvára összevágott kesudióval elkevert zsemlemorzsába forgatjuk. A bepanírozott combokat bő olajban 20-25 percig aranysárgára sütjük. A salátát megmossuk, leszárítjuk. Sóval, olivaolajjal ízesítjük, tálra tesszük, ráhintjük a búzacsírát, és rárakjuk a kész csirkecombot.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA