Diós márványkuglóf

34 dkg liszt
16 dkg darált dió
25 dkg vaj
25 dkg cukor
1 zacskó sütőpor
vanília (vaníliás cukor)
4 tojás
1 dl tej
citromhéj, mazsola
3 dkg kakaópor
2-2 evőkanál rum és citromlé
csipetnyi só

 

A vajat habosra keverjük, aztán apránként hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cokrot. A tojásokat egyenként felütjük és a rummal, citromlével belekeverjük a cukros vajba. A diót ledaráljuk.

kuglof

A lisztet egy tálba szitáljuk és összekerjük a darált dióval, sütőporral, sóval és egy citrom reszelt héjával, mazsolával és a tejjel felváltva apránként a masszához adjuk.

kuglof2

kuglof3

A sütőt 180 fokra (légkeverés 165) előmelegítjük. A formát kivajazzuk, és a tészta felét beletöljük. A maradék tésztába belekeverjük a kakaóport, majd a világos tésztamasszára öntjük. Egy villával átkeverjük, hogy márványos legyen.

kuglof4

A sütő közepére tesszük és 1 órán át sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e, szükség esetén pár percig még sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, majd porcukorral behintve tálaljuk. Jó étvágyat!

– crowley –