Brokkolis rakott krumpli

A nyári kert újabb és újabb lehetőségeket rejt arra, hogy friss finomságokkal lepjük meg magunkat. Miután a málna- és szederbokrokat megdézsmáltuk, szemügyre vehetünk egy-két alacsonyabbra növő növénykét is. Ássunk ki egy jó marék újkrumplit*, kapjunk el egy kisebb brokkolit és ráadásul két-három hagymát is megfoszthatunk  a békés pihenéstől.

Természetesen a chili mellett se menjünk el szó nélkül, de a bazsalikomot is tüntessük ki figyelmünkkel. A zsákmánnyal megpakolva célozzuk meg a konyhát, ahol – ha jól előkészültünk – már várnia kell egy kis tojásnak, sajtnak és tejfölnek.

Először a krumplit tegyük fel főni, akárcsak a brokkolit. (De párolhatjuk is, ha azt szeretnénk, hogy minél több értékes tápanyag és íz maradjon benne.) Ha ez megvan, szeleteljük fel. Keressünk egy megfelelő edényt (pl. cserép/kerámia, de egy tepsi is jó). Kicsit kiolajozzuk, majd rakunk bele egy réteg krumplit, megsózzuk és jöhet rá a szeletelt brokkoli. A hagymát is feldaraboljuk és azzal is megszórjuk – ha újhagymánk van, annak a szárát is feltétlenül rakjuk bele. Egy feldarabolt chili paprikát is rádobunk, a bazsalikomot se felejtsük, majd reszelt sajttal meghintjük. (A sajt ízlés dolga, egy kis füstölt talán a legjobb – igyekezzünk a boltban a sajttömb “végét” megszerezni).

Itt az ideje, hogy elkészítsük az öntetet: kb. 2 dl tejföl, két tojás,egy kis olaj, de rakjunk ebbe is reszelt sajtot és fűszerezzük: só, bors, és amit még szeretünk. A kész öntet egy részével meglocsoljuk az “első” réteget. (A sütőt közben előmelegíthetjük: légkeverésnél kb. 180 fokot célozzunk meg, anélkül egy kicsit magasabbat)

 Ha ez megvan, jöhet a következő: krumpli + só + brokkoli + chili + bazsalikom + sajt + öntet. Az hogy hány réteg lesz, az alapanyagtól függ. Aztán jöhet a tetejére egy réteg krumpli, rá a só és fűszerek, majd a sajt és az öntet.

A sütőnk erre az időre már elérte a megfelelő hőfokot, így tegyük be az alkotásunkat. A rétegek magasságától függően kb. 30-40 percre van szükségünk, de ez attól is függ mennyire ropogósan szeretjük. Amíg sül rendet vághatunk a konyhában, hogy  tiszta asztallal köszönthessük gyomrunk “újsütetű barátját”. Jó étvágyat!

rbrok500f