City Cooperation – 24 város

A projekt 3 országot érintő nyitókonferenciájára 2017. július 3-án délután került sor Loipersdorf-ban. A rendezvény megnyitóján Werner Gutzwar, mint Fürstenfeld Város Polgármestere, mint a Keletstájer Városok Szövetsége Egyesület Elnöke, valamint LRin MMag. Barbara Eibinger Miedl, szlovén oldalról Dr. Aleksandra Pivec a Szlovén Köztársaság külföldön élő szlovénokkal foglalkozó Kormányhivatala képviseletében, magyar oldalról pedig Horváth László Lenti Város Polgármestere köszöntette a meghívottakat.

A rendezvényen 4 témakörben (Kereskedelmi Központok a belvárosokban- Modern trendek a városmarketingben  – Impulzus a modern városfejlesztéshez – Kreatívgazdaság mint fejlesztési motor – Digitális átalakulás- Esélyek a regionális gazdaságban)

workshopokra került sor, amelyen osztrák, magyar és szlovén előadók közösen beszélgettek a modern városmarketing és városfejlesztés, a kreatív gazdaság és a térségi gazdaságfejlesztés aktuális kérdéseiről.

18:00 órától a hivatalos köszöntőkre került sor, amelynek során osztrák részről LH-Stv. Mag. Michael Schickhofer és LR Johann Seitinger Steiermark tartomány képviseletében, szlovén részről Mag. Janez Kramberger Lenart polgármestere, Alojz Sok Ormož polgármestere és Gorazd Orešek Ptuj alpolgármestere, magyar részről pedig Pácsonyi Imre Zala Megyei Közgyűlés Alelnöke beszélt.

 

City Cooperation II. projekt összefoglalója:

A City Cooperation II. Projekt általános céljai: A résztvevők a határon átnyúló megvalósítás és a vásárlóerő megtartásának innovatív rendszerei továbbfejlesztése által konkrét tevékenységeket dolgoznak ki a közös kihívások, mint a digitális átállás megoldására.

Projektpartnerek:

Osztrák vezető partner: Die Oststeirische Städtekooperation (Keletstájer Városok Szövetsége Egyesület)

Magyar részről: Zala megyéből Lenti Város Önkormányzata (projektpartner Letenye, Zalalövő)

Vas megyéből Körmend Város Önkormányzata (projektpartner Őriszentpéter, Szentgotthárd, Vasvár)

Teljes költségvetés: 1.628.000 €

 Minden város részt vesz a közös pilot-tevékenységekben a következő területeken: – “Vezérkép- és márkafejlesztés=City Branding” – “Innovatív idegenforgalmi termékek” és – “City Akadémia=Döntéshozók képzése” Ezeknél a pilotok-nál előtérbe kerül a városok közti (trilaterális)

Előzmény (City Cooperation I.), együttműködési terület:

City Cooperation projekt 2008-ban indult útjára egy kelet-stájeri együttműködési minta alapján, 8 osztrák, 9 szlovén és 7 magyar város kezdeményezéseként. Az osztrák városok Bad Radkersburg, Fehring, Feldbach, Friedberg, Fürstenfeld, Gleisdorf, Hartberg, Weiz. A szlovén városok Murska Sobota, Gornja Radgona, Ptuj, Lendava, Ljutomer, Radenci, Lenart, Ormož, Beltinci. A magyar városok Letenye, Lenti, Zalalövő, Őriszentpéter, Szentgotthárd, Körmend, Vasvár.

Az eddigi együttműködésnek köszönhetően gazdasági, kulturális, turisztikai területeken valósítottak meg közös tevékenységeket. Így születtek meg a 24 város kiadványok, városi idegenvezetési rendszerek, 24 város kedvezményfüzet, gyermek élményváros keretében kidolgozott kínálatok, a hálózatépítés keretében számos közös programra, tapasztalatcserére került sor.