A Muravidéki magyarság ünnepe Orbán Viktorral

A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) jubileumi rendezvényén, amelyen Miro Cerar szlovén miniszterelnökkel együtt vett részt, Orbán Viktor azt mondta: a Muravidék “évszázadokon keresztül a keresztény Európa egyik őrvidéke volt”. Itt a különböző nemzetekbe született emberek együvé tartoznak, közösen őrzik az értékeiket. “A Muravidéken élő emberek ma arra tanítják Európát, hogy sokkal több minden köt össze bennünket, mint ami szétválaszt”. Ezt a tényt a szlovén alkotmány is elismeri, amikor a magyarokat őshonos nemzetiségként említi és védi, és ezt rögzíti a magyar alaptörvény is, ami kimondja, hogy a velünk élő nemzetiségeket a magyar politikai közösség részének és államalkotó tényezőnek tekinti.

 

A kormányfő kifejtette: Európa lényege egymás kölcsönös megbecsülése, egymás értékeinek, anyanyelvének, kultúrájának elfogadása és tisztelete. “Van tehát Európának egy szeglete, ami Brüsszelben talán kevésbé, de Ljubljanából és Budapestről nagyon is jól látható”. Számos alkalommal keresztülgázolt már rajta a történelem, amikor azonban a hadak elvonultak, az emberek visszatértek és újjáépítették korábbi életüket. Megtartották anyanyelvüket, kultúrájukat és hitüket, de hogy a népességfogyás miatt megmaradnak-e a muravidéki magyarok, az leginkább rajtuk, az itt élőkön áll. Az anyaország minden segítséget megad, “de önök helyett nem dönthetünk” – jelezte Orbán Viktor.

Horváth Ferenc, az MMÖNK elnöke az évfordulós gálaesten úgy ítélte meg, hogy gazdasági fejlődés és munkahelyteremtés nélkül a Muravidéken élőknek sem lesz jövőképe. “Két kivándorlási hullámot már túlélt ez a közösség, egy harmadik végzetessé válna számára” – fogalmazott.

Az ünnepséget megelőzően Orbán Viktor a muravidéki magyarok képviselőivel külön is találkozott, majd az ünnepi műsort követően – amelyen zsúfolásig megtelt a lendvai színház nagyterme – Miro Cerarral munkavacsora keretében tárgyaltak egymással.

A 2015. november 6-án tartott rendezvényen és az Orbán Viktorral tartott megbeszélésen Zala megye közössége nevében Dr. Pál Attila, a megyei közgyűlés elnöke és Vigh László országgyűlési képviselő vett részt.

(MTI hír rövidítve – teljes anyag itt, Fotó: Zala Hírlap)