A Kovászna Megyei Értéktár

A Kovászna Megyei Művelődési Központ több éve módszeresen térképezi fel a megye értékeit és ezen információkat különböző kiadványokban, projektekben vagy rendezvényeken keresztül hasznosítja, népszerűsíti. A Kúriák földje, Háromszék című könyv ma már három nyelven, a negyedik kiadásnál tartva mutatja be a megye épített örökségének sajátos részét, A Nagyjaink kötet pedig a szellemtörténet jeles személyiségeinek érdemeinek, munkásságának állít emléket. A népi mesterekről, mesterségekről egy Izland, Lichtenstein és Norvégia által támogatott felmérés eredményeképpen jött létre egy digitális adatbázis, értéktérkép és marketing-stratégia, és a felsorolást szakterületenként folytathatnánk.

Ez a tevékenység találkozott igen szerencsésen a 2012 áprilisában a Magyar Országgyűlés által elfogadott hungarikum törvénnyel, amely külhoni értéktárak megalakulását is támogatja.
Ennek köszönhetően Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ egy Zala testvérmegyével közös pályázat útján 2016 májusában létrehozta a Kovászna megyei értéktárat és megyei értéktár bizottságot. Ennek feladata szervezni a megye területén azonosított települési és tájegységi értéktárak adatainak összesítését, dönteni a megyei értéktárba felterjesztett értékekről és ajánlásokat küldeni a Székelyföldi, illetve az Erdélyi Értéktáraknak, valamint javaslatokat tenni a kiemelt megyei értékek népszerűsítése, támogatása és éltetése érdekében.

A Kovászna Megyei Értéktár kompatibilis a magyar értéktár rendszerrel és értékpiramissal, amelyet a magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló törvény szabályoz. Ezen keresztül bármely Kovászna megyei értéknek is megvan az esélye arra, hogy nemzeti értékké vagy akár hungaricummá váljon.

A pályázat eredményeként készült el a Kovászna Megyei Értéktár internet oldala ( http://www.repertorium.ro/ ) melynek bemutatására Zala megyei delegáció részvételével került sor a projekt zárásaként 2016. augusztus 27-én Kézdivásárhelyen. A megelőző napon, Sepsiszentgyörgyön szakmai konferencia keretében ismerhették meg a résztvevők a kovásznai értékeket, az értékőrző munkát. A Zala megyei delegációt  Pácsonyi Imre megyei közgyűlési alelnök vezette.

A Háromszék napilap beszámolója itt érhető el: http://www.3szek.ro/load/cikk/94746/megorizni_kincseinket – A Székely Hírmondó beszámolója, pedig ezen a linken: http://www.hirmondo.ro/web/index.php/megyehaza/80943-Zala-Kovszna-kincsei.html . Tanulságos írás Nagy B. Sándortól : http://www.3szek.ro/load/cikk/94747/ertektar_es_erdektelenseg_karmento .

(Fotó: Vargyasi Levente)